smažené nudle

Smažené nudle s kuřecím a zeleninou jako z bistra

Můžete si říkat, co chcete, ale stejně je všichni milujeme 😉 Jenže málokomu se doma povedou tak, jak chutnají ve vietnamské restauraci. Buď jsou rozkydané, nebo tvrdé a hlavně nikdy nejsou tak dobře ochucené. 😢

Doma připravené nudle podle tohoto receptu chutnají vlastně ještě o chlup lépe a tak jak je známe, žádná moderní odlehčená fúze 🙂
Místo 150 Kč za porci v restauraci dáte za domácí nudle pro pět lidí max 200 Kč – a to se vyplatí.

My jsme recept vychytali díky YouTube kanálu Šonoviny TV
On ale recept nemá napsaný a to mě u vaření vždycky hodně štvalo a měla jsem díky tomu špinavý telefon 🤪, tak jsem se rozhodla si to zapsat i pro nás, co neradi vaří podle videa v přímém přenosu.
Snad to nebude vadit 😇

Moje poznámky k surovinám:

Zásadní jsou nudle, houbová sojovka a ústřicová omáčka. Bez toho to prostě nedochutíte tak, jak znáte z bistra.

Kde to sehnat? Stačí zajít prakticky do jakékoliv vietnamské večerky a najít koutek s potravinami. Bývá maličky, ale fakt ho mají všude. Hledejte a nebo se zeptejte, uvidíte, že vám rádi poradí 😉 Tam koupíte i restovanou cibulku, která tomu dodá ten bistro nádech 🙂
Nebo můžete zkusit někde na netu, třeba právě u Šona – odkaz má pod videem.

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 4 čtverečky Nudle Vimixa, koupíte i v Albertu, Lidlu, ale i večerkách.
  • 200 gr kuřecích prsou
  • Cibule
  • 1 mrkev oloupaná
  • jarní cibulka
  • 50 gr pekingského zelí, omytého
  • 2-3 lž ghí nebo jiný olej, který používáte na restování
  • 3 lž rybí omáčka
  • Houbová sojová omáčka Lee Kum Kee MUSÍ BÝT
  • Sezamový olej 1 lžička
  • 2 lž ústřicová omáčka taky musí být a fakt ji nenahradíte 😉
  • Mungo klíčky (nemusí být)
  • Jedlá soda na nakládání kuř masa
  • Vejce
  • Sůl
  • Restovaná cibulka

Postup:

  • Nejdřív se namočí nudle do vlažné vody na 30 – 60 min. Scedíme, dáme okapat.
    Ano, na návodu se píše něco jiného, ale udělejte to takhle, pokud to chcete mít dobré 😉
  • Připravíme kuřecí maso:

    nakrájíme na co nejtenčí plátky podél vláken. K tomu je třeba ostrý nůž. Tady je tajemství toho křehkého masíčka z bistra – jedlá soda: na 200 gr kuřecího masa mini špetka jedlé sody. Nesmíte to s ní přehnat, chutnalo by to hnusně. Plus špetka soli na dochucení masa. Nemusíte se bát, že to bude málo, budete to pak dochucovat omáčkami a ty jsou slané dost.
    Promícháte s olejem na smažení a necháte odpočinout minimálně 30 minut i jeden den dopředu – maso bude tím víc křehčí.
  • Příprava zeleniny:

    Nakrájíte si omyté zelí a oloupanou mrkev i cibuli. Mrkev na tenké proužky, 1-2 mm tenké dlouhé asi jako sirky. Zelí, jarní cibulka i cibule taky na tenké proužky.
  • Jdeme restovat:
    Rozehřejeme pánev a mezitím si vyklepneme si vejce do misky a smícháme s rybí omáčkou. Plamen máme na nejvyšší výkon – tohle je důležité pro nejlepší výsledek.

    Do pánve dáme cibuli a orestujeme 2 minuty. Dáme stranou z největšího ohně. Vyklepnu vajíčko, nechám trochu ztuhnout a pak ho rozmíchám asi jako na míchaná vejce. Dám bokem na pánev tak, aby to nebylo na nejvyšším ohni.
    Přidám kuřecí maso a opékám zatímco rovnoměrně míchám.
    Až se maso zatáhne, smíchám s cibulí a vajíčkem.
    Pak přidám nudle a orestuju zprudka.
  • Dochucení:

    Přidám rybí omáčku, houbovou sójovku, sezamový olej, ústřicovou omáčku – klidně i mnohem víc, právě ona tvoří tu specifickou chuť smažených nudlí. Důkladně promíchám zatímco stále smažím na nejvyšší stupeň (nezeslabujte to! Musí se to opravdu restovat naplno).
  • Dokončení:

    Stále smažíme na nejvyšší stupeň a přidám zeleninu, důkladně promíchám na chvíli orestuji a je to.
    Servírujeme posypané smaženou cibulkou a můžeme dochutit třeba Srirachou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *