Luxusní rohlíky – easy recept

Tyhle rohlíky jsou nebe v hubě. Děti je chtějí kolikrát místo sladkostí 🙂 Jsou nadýchané a skvělé i druhý den díky omládku a zvládne je každý průměrně zdatný začátečník. Navíc ideální recept pro „apokalypsu“ v případě zavřených obchodů o svátcích a podobně 😉

Můžete najít hodně receptů na ty zaručeně nejlepší a věřím, že každému funguje něco jiného. Nám ale nejvíc vyhovuje tenhle, hlavně kvůli realistickému množství surovin / počtu upečných rohlíků.

Na 20 větších rohlíků potřebujete:

Omládek:

  • 300 ml vlažné vody
  • 3 lžičky sladěnky / lžička cukru
  • 30 gr čerstvého droždí
  • 380 gr hladké mouky (My používáme BIO z Albertu v akci stojí i 24,90,-)

Na těsto dodat:

  • 3 lžičky cukru
  • 320 ml vody
  • 3 lžičky soli
  • 1 kg hladké mouky
  • 80 gr sádla / másla (fakt ne žádný rostlinný olej!)

Postup:

Všechny suroviny na omládek vymícháte do hladkého těstíčka a necháte kynout do zdvojnásobení objemu – podle teploty to trvá tak 30-60 minut.

Do těstíčka po kynutí přidáme další vodu, rozpuštěné sádlo / máslo, sůl a promícháme metličkou, aby se to dobře rozpustilo. Pak přidám zbytek mouky a vypracuju hladké pružné těsto, které nelepí. S těstem si hraju na pomoučené ploše zhruba 5-10 minut, hlavně proto, že mě to baví 🙂

Udělám z něho bochánek, pomoučím, zakryju utěrkou a nechám kynout cca 45 minut až hodinu.

Po vykynutí rozdělím na dvě stejně velké části. Ty propracuju, vyválím z nich válečky a ukrajuju asi cm tlusté plátky, ať mám všechny dílky podobně velké. Ne fakt to nevážím 🙂 ale jestli jste matematici, klidně do toho.

Z těhle plátků vypracuju kuličky a ty nechám nakynout cca 5-10 minut. Postupuju od těch prvních a z těch pak dělám rovnou rohlíky.
Vyjde mi cca 20 kuliček velikosti menšího tenisáku nebo většího golfového míčku.

Rohlíky dělám tak, že si na lehce pomoučené lince vyválím kuličku do oválu. Ne, fakt to nemá být troujúhelník, protože pak z toho máte spíš croisanty. Rohlík se opravdu dělá z oválu, věřte mi 🙂 Tenké to má být cca 0,5 cm – ani málo, ani moc.

Svinu to od širší strany, pokud nějaká je 🙂 Utahování neřeším nějak moc, protože nakonec, až rohlík zavinu, lehce ho přejedu válečkem na těsto, ať se sváry utěsní a má hezčí tvar. Vymažu si pekáč sádlem, vysypu hrubou moukou a kladu na něj rohlíky tak, aby se po nakynutí pokud možno moc nedotýkaly. Nepoužívám pečicí papír, nikdy. Babičky ho taky nepoužívaly a hlavně zdraví tenhle výmysl nepodpoří.

Nakynout je nechám zhruba do zdvojnásobení objemu, což trvá tak 15 – 30 minut podle teploty v místnosti. Troubu nažhavím na 210.

Až nakynou, lehce je potřu vodou (fakt ne vejcem) a šoupnu do vyhřáté trouby. Někdo dává do trouby hrnec s vodou, ať se pěkně zapaří, ale já to zkoušela a rozdíl mi nepřijde. Dávám dva plechy a pouštím to na horkovzduch. Nahoře to vždycky peče rychleji, takže v půlce plechy vyměním a dopeču do zlatava, ať mají pěkně kůrčičku a jsou na poklep duté.

To trvá cca 15 minut – záleží ale na vaší troubě.

Až jsou hotové, hned je dám na mřížku vychladnout, ať se nezapaří.

Já vím, že na ně máte chuť, ale fakt počkejte, až vychladnou 😉

Skladujte je ve lněném pytlíčku nebo tašce. Můžete je i zamrazit pro případ potřeby a upéct jich najednou více.

Jsou fakt excelentní. Nejlepší pochvala je to, že děti si je žádají místo sladkostí a že na ně nechtějí ani nic dávat, ať si vychutnají, jak jsou dobré 🙂

Tak zkuste, třeba to bude stejný hit i u vás.

Já je nějak často nedělám – je to babračka, to rolování, ale jo, mám je ráda, takže jednou týdně je obvykle dáme, pro radost.
Ob den ale peču chleba, třeba tenhle z droždí se semínky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *