Reverse meal planning je prostě pecka. I když už jste třeba zvyklí šetřit a tvořit si jídelníčky na týden nebo měsíc, tohle je metoda, ze které si sednete na zadek 🙂
Tento přístup se zaměřuje na využívání ingrediencí, které už máte doma, a na plánování jídel kolem aktuálních slev a akcí v obchodech.
My díky tomu, že takhle nakupujeme, ušetřili třeba jen na mase přes tisícovku.
Koupila jsem totiž v akci mleté maso mix za 109,- (obvykle stojí cca 189,-). Měli jsme navíc i slevu 10% na nákup v Kauflandu – vivat aplikacím.
Takže jsme koupili 12kg, které bez problémů zkonzumujeme max za měsíc a ušetřili tak 90 Kč * 12 = 1080 Kč.

Co je reverse meal planning?
Na rozdíl od tradičního plánování, které začíná výběrem receptů a následným nakupováním potřebných surovin, reverse meal planning začíná zhodnocením toho, co už máte ve své spíži, lednici a mrazáku. Tímto způsobem můžete snížit plýtvání potravinami, šetřit čas a peníze, a přitom si užívat kreativitu při vaření.
PLUS
Podstatným vylepšením tohoto přístupu je nákup výhradně ve slevách a ve větším množství. Díky tomu budete mít doma stále zásobu extra výhodných potravin, u kterých vůbec nemusíte oželet kvalitu jen díky tomu, že sledujete akce.
Výhody reverse meal planning
- Snižuje plýtvání potravinami: Užitím ingrediencí, které už máte, minimalizujete riziko, že potraviny propadnou a skončí v koši. V ČR i celosvětově jsou to ročně vyhozené desetitisíce korun za takové potraviny a to je fakt mazec.
- Šetří čas: Místo zdlouhavého hledání receptů a nakupování ingrediencí můžete rychle plánovat na základě toho, co máte po ruce. Když si nevíte rady, použijte Chat GPT – napíšu mu seznam surovin, co mám doma a ať mi z toho vymyslí třeba 3 recepty. Kupodivu je to docela dost jedlé 😉
- Podporuje kreativitu: Omezené ingredience vás nutí experimentovat a vytvářet zajímavá jídla, tak nebudete jíst pořád to samé.
- Snižuje náklady: Využíváním zlevněných produktů a toho, co máte doma, se vyhnete výdajům navíc. A tady se bavíme o tisících měsíčně.
Dlouhodobé změny v nakupovacích návycích
Základem úspěšného reverse meal planning je dlouhodobá změna vašich nakupovacích návyků. Naučte se nakupovat všechno ve slevách a ve větším množství. Když využíváte akční nabídky, můžete výrazně snížit své měsíční výdaje na potraviny. Skladováním trvanlivých produktů, jako jsou konzervy, těstoviny nebo mražené potraviny, získáte flexibilitu při plánování jídel a zajistíte si zásoby na delší dobu.
Já vyhledávám akce hlavně na maso, které potom vybalím z krabic, kde je 70% vzduch a zabírají tak zbytečně místo a dávám v mrazících sáčcích se štítkem do mrazáku. Na mrazáku / lednici mám pak napsaný seznam, co tam mám a kdy jsem to tam dala.
Nedávno se mi povedlo koupit vepřovou kýtu 1,8 kg za 54 Kč s trvanlivostí ještě 10 dní – měla trošku natrhnutý obal – ne ve sváru.
U masa si ale musíte dát pozor na kvalitu – nesmí být nafouknuté, divné barvy. Když už ho donesete domů a po otevření zjistíte, že smrdí, prostě ho odneste i s účtem do obchodu, kde vám bez debat vrátí peníze.

V těhle mega akcích, co se jim blíží doba spotřeby a tak jsou zlevněné o 40-80%, tak můžete nakupovat ale i salámy, sýry a dokonce i zeleninu a ovoce – ty se dají nakrájet a umístit do mrazáku, nebo před tím nějak kuchyňsky upravit a připravit už si tak ready to eat verzi, která pak šetří čas.
Časté námitky
„Neumím používat věci z mrazáku, nejsem na to zvyklá, musím na to myslet.“ Měla jsem to fakt naprosto stejně.
Pojďme se na to ale podívat okem mým nevybíravě filozofickým 🙂 Co je tohle za kravina?! 😀 Společnost nás naučila chodit denně do obchodu. To, že to musíme udělat, nebereme jako negativum, nemusíme na to myslet, je to součást našich životů. To že nám to bere čas a komfort už neřešíme, je to pro nás „pohodička“.
Kdežto použít jídlo z mrazáku, který MÁM DOMA, je pro nás problém.
Sorry not sorry ale WTF? To je fakt psycho.
Jasně, musím to maso den předem vyndat. Ano, vyžaduje to změnu našeho paradigmatu, změnu priorit.
Já si vybírám nebýt závislá na obchodě a nakupování, mít svobodu udělat si kdykoliv cokoliv a k tomu mít na účtu víc peněz. Co vy?
Jak na reverse meal planning
Jednoduše tak, že si projdete zásoby jídla, které máte doma a budete koumat, co z nich uvařit – ideálně bez toho, abyste museli nakoupit cokoliv dalšího. Nevíte si rady, zadejte do Google nebo Chat GPT – těstoviny, tuňák, kukuřice recept a uvidíte, že vás něco osloví 😉 Nekoumejte to dlouho, nebojte se experimentovat.
Vytuněná verze zde:
1. Proveďte inventuru spíže
Zkontrolujte, co máte doma. Zaznamenejte si všechny suroviny a zkontrolujte data spotřeby. Tímto způsobem zjistíte, co potřebujete spotřebovat co nejdříve, a předejdete nákupu duplicitních položek.
2. Vytvořte nákupní seznam podle slev
Každý týden zkontrolujte akční nabídky ve vašich oblíbených obchodech. Na základě těchto informací vytvořte nákupní seznam, který zahrnuje zlevněné potraviny a produkty, které vám pomohou doplnit zásoby ve spíži.
3. Fakt se nebojte nákupů ve velkém
Tohle je základ toho největšího šetření. Slevy se periodicky opakují, ale třeba co 2-3 měsíce. Je fajn koupit si jedno balení kuřecích prsou, když jsou v akci, ale když na ně bude akce tak nejdřív za měsíc, moc jste neušetřili a přitom jste mohli.
Víc o tomhle paradigmatu píšu v tomhle článku.
Já mám takovou tabulku, kde si píšu, co budeme potřebovat, kolik to stojí (dolary jsou samozřejmě CZK) a kde a kdy je akce.
Co je v akci, to tam má cenu, co v akci není, je bez ceny – nekupuju.
Pokud byste jí chtěli ke stažení, dejte mi vědět tady do komentářů nebo na instagram a zkusím to tady nějak vpravit 😉

3. Naplánujte si menu na základě slev a dostupných ingrediencí
Vytvořte menu z potravin, které už máte doma. Tímto způsobem se vyhnete zbytečným nákupům a snížíte plýtvání.
2 různé způsoby využití
Někdo to dělá tak, že průběžně nakupuje v akcích a pak průběžně plánuje jídlo z toho, co nakoupil a tak vlastně nikdy nevyjí své zásoby.
Tady u toho postupu je nutné držet se rozpočtu, který si stanovíte, ať se nestanete otrokem slev a hromadění jídla, které pak nesníte.
Pokud máte tenhle problém, může pro vás být fajn „vyjídací“ metoda, která spočívá v tom, že máte třeba zásoby na měsíc a před koncem měsíce vždy jedete „do dna“ – vybílíte ledničku a třeba i špajz.
Mi osobně funguje lépe první varianta. Ušetřím tak víc, protože nemusím řešit, že zrovna není v akci něco, co jsme snědli a prostě budu potřebovat, protože to jíme pořád (mouka, těstoviny atd.). Najděte si svou metodu.
Příklad reverse meal planning
Představte si, že máte doma těstoviny, konzervy tuňáka a rajčatovou omáčku. Ve slevách v obchodě najdete mleté hovězí maso a papriky. Můžete naplánovat jídla jako:
- Zapečené těstoviny s tuňákem a kukuřicí
- Paprikový těstovinový salát
- Bramborový guláš s mletým masem a paprikou
- Asijské mleté maso s paprikou
Díky tomuto přístupu nejen ušetříte peníze, ale také zjistíte, že vaření může být zábava!
Slovo na konec
Reverse meal planning není jen metoda vaření; je to změna myšlení, která vám pomůže přistupovat k přípravě jídla s větší lehkostí.
Tenhle přístup šetří čas, peníze a potraviny. Připravte si jídlo chytřeji, užijte si kreativitu a radost z ušetřených peněz.
Zkusíte to? Dejte mi vědět.