
Je NEJLEPŠÍ a proto nepotřebuje fancy fotku 🤪👌
Je super easy, s droždím, ALE kyně celkem 12 hodin, takže je lépe stravitelný než klasicky rychle kynutý ⭐️
Dá se z něj péct buď chleba, nebo z vykynutého těsta vykrajovat kuličky lžící nebo kopečkovým nástrojem na zmrzlinu a smažit v horkém oleji 😍👌 (zkuste to, je to fakt TOP!)
Osobní příběh – pochází z prvního ostravského vege bistra, kde jsem v roce 2006 pracovala hned po otevření, než jsem prchla do UK 🇬🇧
Staly se na něj fronty a je fakt LEGENDÁRNÍ ⭐️
Recept na něj visel roky na netu, tak snad nejde o nějaké vyhrazené tajemství, ale já myslím, že o tak skvělou věc se člověk má podělit 💖
Takže tady máte 😘

Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 200 g grahamové nebo celozrnné mouky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 50 g slunečnicových semínek
- Kmín podle chuti, ale já dávám tak 1,5 lžíce
- Sůl cca 1,5 lžíce – chleba má být slanější, ochutnejte a uvidíte 😉
- Jeden sáček sušeného droždí
- 425 ml vody
Postup
- Smícháme všechny sypké suroviny.
- Přidáme vodu a vymícháme řídké těsto. Pořádně, posilte svaly 😎
- Pak nechat kynout 6 hodin.
- Vymažte formu na biskupský chléb olejem nebo sádlem (fakt nedávejte pečicí papír, není to tak dobré a NEPŘILEPÍ SE, no stress 😉).
- Nalijte do formy (těsto má být fakt polotekuté) a kyně zakryté dalších 6 hodin.
- Pečte na 200 °C cca hodinu. Po zezlatnutí přikryjte pekáčem nebo alobalem.
- Já po půl hodině obracím v troubě – každá trouba peče víc většinou vzadu, tak ať je to rovnoměrně 😉
- A 10 minut před dopečením vyklopím a nechám dopéct hřbetem nahoru (není úplně nutné).
- Vytáhněte a NA MŘÍŽCE nebo opřený o něco nechte chladnout ❗️ To je důležité, jinak se zapaří ❗️
- Krájejte fakt lépe vychladlý 😉 Jinak se “zdrcne” a to už nespravíte…
Tož good luck a dejte vědět, jak se povedl 🤩👌⭐️
#nejlepsichleba #receptnachleba #chleba #chlebarecept #dlouhekynuti #homesteading #homemade #richminimalist